Uit de kerkenraad
Uit de kerkenraad
Van de voorzitter
Duiding
Duiden betekent uitleggen of verklaren, iets waarmee we vaak te maken hebben in ons leven. Ofwel we geven zelf uitleg van zaken ofwel we laten ons de dingen uitleggen, denk aan school, aan werk, aan verklaringen op de televisie.
Maar het is een begrip met meerdere lagen. Duiden kan ook verwijzen naar het bewust maken van diepere inhouden die onder de oppervlakkige inhoud van het gesprokene liggen. Dit komen we vaak tegen binnen ons alledaags spraakgebruik . Dan is er dus een diepere inhoud veelal verbonden aan een wijsheid of aan zingeving. Laten we een aantal voorbeelden bezien die we kunnen plaatsen in deze tijd van het jaar:
- Pasen ligt achter ons , we hebben te maken gehad met Paaseieren die traditioneel door velen beschilderd worden, verstopt worden en uiteindelijk gegeten. Afkomstig uit de Germaanse traditie is er de duiding van vruchtbaarheid waarbij het ei in akkers werd begraven met de hoop op een goede oogst. Als we zeggen:” beter een half ei dan een lege dop”, dan is de duiding dat het beter is om tevreden te zijn met wat je hebt dan om te treuren over wat je niet hebt.
- Half maart was ik in het Amsterdamse Bos. Daar was de Bloesemtuin, een perceel met 400 toen bloeiende Prunusbomen ( ooit geschonken door Japan aan Amsterdam i.v.m. de handelsbetrekkingen). Druk bezocht en prachtig om onderdoor te lopen, de natuur op haar mooist. Bloesem is een ander woord voor bloem waaruit zich later de vrucht ontwikkelt. In Japan is er de duiding van de vergankelijke schoonheid en de wedergeboorte van Moeder natuur (Japanse kersenbloem sakura)
- We naderen 4 mei, Dodenherdenking. Achter de manifestatie van herdenking en respect is er de duiding van eerbied voor het leven.
- We naderen 5 mei, Nationale Bevrijdingsdag. Dan wordt er gefeest omdat er de duiding is van vrijheid en democratie.
Allemaal onderwerpen met een positieve duiding naar ons leven.
We begonnen deze opsomming met Pasen waarbij de vraag zich voordoet:
Ligt Pasen achter ons of juist toch niet?
Het antwoord vinden we uiteraard in de Bijbel met haar gelaagdheid van teksten en haar vele duidingen.
Zo zijn er allereerst de gelijkenissen van Jezus waarin veelal naar aanleiding van een concreet voorstelbare situatie er wordt verwezen naar een diepere betekenis aangaande het Koninkrijk der Hemelen.
Een andere tekst, waarin we gelaagdheid, duiding en waardering van het leven in terugvinden, zouden we kunnen vinden in 1 Korinthe 15 waar het gaat over ” Het nieuwe lichaam ”.
Daarin wordt gezegd dat het vlees van mensen verschillend is evenals de hemellichamen verschillend glanzen.
We zijn allemaal anders maar mogen na Pasen weten dat we de glans van het leven mogen behouden als we ons ter beschikking stellen van God.
Christus heeft ons duidelijk gemaakt dat we naast een natuurlijk lichaam ons door geloof ook in een geestelijk lichaam mogen weten. Allen die in Christus gedoopt zijn (lees: Hem aannemen als Verlosser), zijn in Zijn dood gedoopt, met Hem begraven en zullen gelijk zijn aan Hem in zijn opstanding ( Rom. 6 ) .
Daarmee doen we afstand van ons oude lichaam, gezaaid in vergankelijkheid en worden we (op)gewekt in ons nieuwe lichaam in onvergankelijkheid.
Deze positieve levensduiding laat zich samen vatten in de tekst:
” Als wij nu met Christus gestorven zijn , geloven wij dat wij ook met Hem zullen leven. We zijn dan niet onder de wet maar onder de genade. Als we ons inzetten voor de gerechtigheid voor God dan zal de zonde niet over ons heersen.”.
Dit is dus een aanbeveling inclusief duiding voor onze levenswandel zowel persoonlijk als in kerkelijk verband.
De gebeurtenis van Pasen staat op zichzelf maar de gevolgen hebben een blijvend karakter.
Door Hem is het voor ons altijd Pasen. En is er voor ons nieuw leven in een onvergankelijk lichaam maar dan wel onder de absolute voorwaarde dat we in geloof beseffen dat daarvoor de juiste duiding vereist is :
Hij is onze grote Koning.
Deze duiding houdt ons persoonlijk in leven en onze gemeente in verbondenheid bij elkaar.
Gemeente , hanteer het gebed om de Geest te vragen u te voeden omtrent de juistheid van uw duiding. Dan mag u vertrouwen hebben op de uitkomst.
Dat vraagt weliswaar inspanning maar deze valt in het niet bij de grote inspanning die Christus moest leveren om het voor ons altijd Pasen te doen zijn.
Met vriendelijke groet, mede namens de kerkenraad, A.P. v. E.
|