PKN
  » De Gemeente  
Hervormde Gemeente Rockanje
Predikant Predikant

Uit de Pastorie

De kerstdagen liggen inmiddels weer achter ons. Een andere Kerst dan anders, in menig opzicht, maar met name ook als het ging om de kerkdiensten. Alles online…Dat was geen gemakkelijk besluit. Er is veel wikken en wegen aan vooraf gegaan. Gelet echter op het hoge besmettingscijfer en het dringende advies dat ons als kerken werd gegeven om het fysieke contact te minimaliseren, zijn wij tot dit besluit gekomen. Ook om zo een signaal af te geven naar onze omgeving, dat wij als kerken onze verantwoordelijkheid beseffen.

De online dienst tijdens de kerstnacht kon met geluid én beeld worden uitgezonden. Via Kerkomroep met geluid, via You Tube met beeld en geluid. Voor het eerst een gezamenlijke kerstnachtviering. Zo konden wij het licht van Kerst toch verspreiden, zeker ook naar hen toe die de gewoonte hebben elk jaar met Kerst naar de kerk te komen. Uiteraard een woord van dank aan allen die deze dienst mogelijk hebben gemaakt en of aan de dienst hebben meegewerkt, in welke vorm dan ook.

Voor Oudjaarsavond staat er eveneens een gezamenlijke dienst gepland. Ook dit zal dus een onlinedienst zijn. Deze dienst begint om 19.00 uur vanuit onze kerk.

Op het moment dat ik dit schrijf verkeren wij dus weer in een lockdown. Corona is nog steeds een groot probleem, al vanaf maart. Ook in mijn werk ervaar ik het als een probleem. Deed ik voorheen aardig wat bezoeken, nu beperk ik die tot de hoogst noodzakelijke. Ik hoop dat u daar begrip voor hebt. Ik merk overigens ook dat er aan uw kant best wel angst aanwezig is of in ieder geval voorzichtigheid.

Wij moeten helaas nog even een tijd afzien. Het vaccin zal niet meteen een einde maken aan alle beperkende maatregelen. Bovendien zal het nog een tijd duren voordat iedereen het vaccin kan krijgen. Het oude normaal zal dus nog wel even op zich laten wachten. Met name voor de eenzamen onder ons is het nu nog eenzamer. Het is vroeg donker buiten en bezoek, ja, zelfs van kinderen, is sterk afgenomen en in sommige gevallen zelfs geminimaliseerd.

 

Als gemeente proberen wij oog te hebben voor elkaar, al is het maar via een kerstattentie. Wij zouden meer willen. Wij weten hoe de kerstmiddag voor ouderen altijd goed werd bezocht en hoe u daarvan kon genieten. Helaas, het kon dit jaar geen doorgang vinden. ‘Helaas’…wij moeten dat woord nogal eens uitspreken. Dat echter een ieder van ons mag beseffen dat hij of zij er toe doet in de gemeente en laat niemand schromen om, als er behoefte is aan een gesprek of gewoon aan contact, dat ook te melden!

 

Inmiddels zijn er opnieuw gemeenteleden besmet met corona. Laten wij echter niet alleen naar corona kijken. Eerlijk gezegd, krijg ik daar steeds meer moeite mee. Corona en nog eens corona, alsof er geen andere ziekten meer bestaan! Hoeveel mensen lijden niet aan andere dingen of hoevelen sterven er niet per jaar aan iets anders dan corona? Ook is trouwens nog niet duidelijk in kaart gebracht wat de gevolgen zijn voor heel veel mensen als het gaat om de coronabeperkende maatregelen, van psychische klachten tot…

Ik ga het allemaal niet invullen en ik voel me ook niet geroepen om het huidige coronabeleid te bekritiseren, maar ik heb bij tijden wel grote vraagtekens.

Wij moeten er de komende tijd met elkaar doorheen. Dat vergt veel van ons allemaal, ook van mij.

 

Dank voor alle wenskaarten. Mede namens Anne wens ik u en jullie allen mooie en zinvolle dagen toe en bovenal Gods zegen over 2021!

 

Ds. William Quak

 

terug
 
 
 
 

Dorpskerk Rockanje
  
        
       
Willem de Waalstraat 2
       3235 BV  Rockanje

     
          
 

       Elke  zondag  09.45uur   
       aanvang van de Dienst.

   


        

    De Dienst direkt of later
                          beluisteren  

----------------------------------

 de liturgie voor de eredienst
 vindt u
   hier.......

 

           
    
 
 
Wij houden ons aan de regels van
het RIVM in het Clubwerk


            Jeugdclub

         
          
      meer
 


            
           ??   kijk....  !
                Gaat niet door.


     
              
               
 
  
    
             
  ( update )       Koffie ochtenden
    Iedereen is welkom

    
            Gaat niet door.
   Struinen door de duinen

 Kijk....   
     
     Gaat niet door!
 
    
               
 

uitnodiging
         

 


  

       Snuffelloods is uit
          voorzorg
 gesloten
                     

  


          
    

 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.