Uit de kerkenraad
Uit de kerkenraad
Van de voorzitter
Thema
In ons dagelijks bestaan praten we heel wat af of het nu thuis is, in je omgeving op of het werk. We leven in een sociaal netwerk waar we via taal met elkaar verbinding maken. Het is dus ook noodzakelijk om veel te praten want daardoor is handhaving binnen de groep mogelijk.
Binnen dat spreken wordt ons vaak om een standpunt gevraagd of hebben we er zelf behoefte aan om een visie te geven op al dan niet zichtbare verschijnselen. Dus b.v. van zichtbaar natuurbehoud tot aan niet zichtbare maar wel individueel voelbare godsdienstvrijheid.
Een onderwerp dat men onder de aandacht wil brengen door er op een beschouwende manier over te denken, te spreken of te schrijven dat noemt men een thema. In boeken, toneelstukken en films is dit voor de meeste mensen wel herkenbaar. Maar dat je zelf een deel van de dag bezig bent met de regie van je eigen thema’s daar zijn we ons wellicht niet zo van bewust.
We willen allemaal graag serieus genomen worden als we iets ( een thema ) naar voren brengen of iets presenteren. Immers je voelt je tot een onderwerp aangetrokken, wil daar energie in steken en in de expressie naar buiten iets van jezelf herkenbaar doen zijn.
Een thema lanceren is dus iets actiefs, het vraagt om inspanning. Maar om goed over te komen moet het ook geloofwaardig zijn in houding, woord en daad.
We zijn als mensen veel bezig met het maken van punten, met het willen overtuigen van anderen via het verkondigen van thema’s waarbij ten diepste ook het belang van de zelfbevestiging zeer duidelijk aanwezig is.
We kunnen ons daarbij afvragen of er ook een hoofdthema in ons leven is. Een hoofdmelodie in de muziek van ons leven.
De mens is geneigd zich met veel energie in te spannen voor een eigen thema met vaak een tijdelijk en teleurstellend resultaat.
Hoewel de bijbel eigenlijk een en al thema is kijken we nu specifiek naar Romeinen 12 . Hier worden we gewezen op het thema dat ons ten diepste zou moeten beroeren :
“dat onze inspanning erop gericht is om ons lichaam aan God te wijden, voor God welbehaaglijk”.
Dat vraagt om een innerlijke verandering, niet aan deze wereld gelijkvormig maar wel te onderscheiden als een geloofshouding waarin de wil van God herkenbaar is.
Als dat het hoofdthema is dan is er genade en een eeuwig leven door Jezus Christus voor ons bepleit.
Het lijkt me dat er geen mooiere weerklank van je leven kan zijn dan door God te dienen en dienstbaar te zijn aan God en de medemens.
Dit is ook overeenkomstig het hoofdthema van de bijbel samengevat in het eerste en tweede gebod:”
” Gij zult de Heere uw God dienen met geheel uw hart, met geheel uw ziel en met geheel uw verstand”.
Het tweede gebod ,hieraan gelijk, is:
“U zult uw naaste liefhebben als uzelf”.
Dat betekent dat het hoofdthema van ons leven niet op onszelf is gericht maar op God en onze naasten. Bidden en dienstbaar zijn.
( gezang 473: “maak, o Heer , mijn lippen rein,
dat zij uw getuigen zijn”)
Uiteraard willen we als kerkenraad dat genoemd hoofdthema van de bijbel in onze gemeente wordt uitvergroot.
Op woensdag 16 oktober gaan we dit met elkaar doen op een
Thema avond onder de titel Ontmoetingen met God.
Iedereen is daarvoor uitgenodigd , in het bijzonder ook onze vrijwilligers ( zie programma elders in dit blad).
In de hoop dat we God dichterbij gaan ervaren en dat we dus met een vernieuwde gezindheid denken, spreken en schrijven over ons hoofdthema:
Niet leven voor onszelf maar leven voor en met God.
De kracht daarvoor bereikt ons via de Geest. ( geloof is een vrucht van de Geest) .Open uw hart en laat Hem biddend toe.
Met vriendelijke groet, mede namens de kerkenraad, A.P. v. E.
|