PKN
  » Diaconie 
Hervormde Gemeente Rockanje
Diaconie Diaconie



ACTIE VOEDSELBANK VAN PASEN TOT PINKSTEREN
In de tijd van Pasen tot Pinksteren hebben de Welkomkerk en de Dorpskerk gezamenlijk de inzamelingsactie voor de voedselbank te Brielle gehouden van producten die veelal niet in het wekelijkse pakket zitten.
De voedselbank was blij verrast door de hoeveelheid producten die zijn bijeengebracht. Daarvoor hun hartelijke dank en voor de bemoediging die hier uit blijkt.
 




VAN DE DIACONIE

.
Zondag 30 juni - Diaconie algemeen


Zondag 7 juli – Stichting Ontmoeting
Ontmoeting helpt mensen in Nederland die de verbinding met hun omgeving en zichzelf volledig zijn kwijtgeraakt. Velen van hen kampen met verslaving, schulden, psychische problemen en dreigen hun huis kwijt te raken. Soms leven ze zelfs al jarenlang op straat.




Perspectief in een verwarrende wereld
Ontmoeting gelooft dat ieder mens recht heeft op een eigen thuis. Een thuis zorgt voor veiligheid en geborgenheid. Het is de plek waar je tot rust komt en jezelf mag zijn. Vanuit díe basis kun je verder werken aan herstel. Onze social workers bouwen aan een relatie met onze cliënten, en bieden hen tegelijkertijd professionele hulp op alle gebieden waar zij op zijn vastgelopen.


Vastgelopen mensen worden door Ontmoeting ondersteund om hun leven weer op orde te krijgen. We leren hen om weer op eigen benen te staan, relaties aan te gaan en te onderhouden en de juiste keuzes te maken. Zo krijgen ze weer perspectief in hun leven.
Dankzij onze vrijwilligers en medewerkers kunnen we deze missie uitvoeren. Ze zetten zich met hart en ziel in voor hun medemens. Door een luisterend oor of praktische begeleiding te bieden. Of door ondersteunende taken te verrichten.
De ontmoetingen van Jezus Christus met anderen stimuleren ons om zonder aanzien des persoons de naaste lief te hebben. Daarom sluiten wij niemand buiten en is íedereen bij ons van waarde. Deze diepgewortelde naastenliefde willen we als norm hanteren bij alles wat we doen.


Missie
samen – leren – leven
Onze missie is: samen met kwetsbare mensen, die de verbinding met zichzelf en hun omgeving zijn kwijtgeraakt, werken aan hersteld leven, door van en met elkaar te leren.
Vrijwilligers en professionals zijn daarbij present, gedreven door christelijke naastenliefde.
Samen met God, samen met de cliënt, samen met vrijwilligers, medewerkers en andere hulpverleners.
Leren met vallen en opstaan van en met elkaar. Ontmoeting is een lerende organisatie.
Het leven met al z’n ups en downs. Maar ook het leven met een hoofdletter, het echte leven met perspectief door een herstelde relatie met de Heere God. Dit verwijst meteen naar de identiteit van Ontmoeting.


https://www.ontmoeting.org/
https://www.ontmoeting.org/watdoenwij/


Zondag 14 juli – Christenen voor Israël
Boodschap van hoop voor Israël en de kerk
Stichting Christenen voor Israël stelt zich ten doel om christenen in Nederland bewust te maken van de betekenis van het Joodse volk in Gods handelen met deze wereld, Gods liefde voor Zijn volk en Zijn komende koninkrijk. Als Christenen voor Israël doen wij dit door het geven van betrouwbare informatie over land, volk en staat van Israël. Wij roepen christenen op tot solidariteit met Israël en wijzen elke vorm van antisemitisme af. Wij gaan hierbij uit van het gezag en de betrouwbaarheid van de Bijbel als Gods Woord. Wij steunen Israël metterdaad en zijn werkzaam in Nederlandse kerken en gemeenten.


Gods verbond met Israël is voor eeuwig
Als Christenen voor Israël geloven we dat Israël nog steeds een rol heeft in Gods handelen met deze wereld. Gods geschiedenis met Israël is begonnen bij Abram. Het verbond dat God gesloten heeft met Abram is voor eeuwig. God heeft aan Abram, Isaak en Jakob het volgende beloofd: 1) Ik zal zegenen, wie u zegent en vloeken wie u vloekt, 2) Ik zal je maken tot een groot volk, ontelbaar als de sterren aan de nachtelijke hemel, 3) In u zullen alle geslachten van de aarde gezegend worden en 4) Ik zal je dit land geven tot een eeuwige bezitting. ‘Elke plaats die uw voetzool zal betreden zal van u zijn’ (Genesis 1217:7-8Deuteronomium 11:24). Deze beloften zijn eeuwig, want God is één! Ook als Israël ontrouw is, blijft God trouw. In het Nieuwe Testament lezen we over een nieuw verbond waarvan Jezus de Middelaar is. Nieuw betekent niet dat de beloften aan Abram, Isaak en Jakob niet meer geldig zijn maar dat de beloften van God nu verzekerd zijn door het lijden en sterven van de Onschuldige. Er komen ook extra beloften bij in het nieuwe verbond, namelijk de belofte van vergeving van de zonden en de belofte van de Heilige Geest. Nieuw betekent ook dat het verbond nu opengesteld is voor gelovige heidenen. Zij mogen door hun geloof in Jezus als Messias binnen het verbond komen. De verbondspartner van het verbond blijft echter onveranderd, dat is Israël!


Deze collecte is bestemd voor het Noodfonds Israël. Israël wordt op brute wijze aangevallen. Christenen voor Israël wil de juiste hulp kunnen bieden aan een brede waaier van maatschappelijke organisaties waar nodig.
https://www.christenenvoorisrael.nl/projecten/noodfonds-israel-oktober-2023




Zondag 21 juli – Distributie zaden en koeien
Waarom is dit project van de GZB nodig?
Pakistan is getroffen door overstromingen. Gemeenschappen die hun gewassen, vee en huizen zijn kwijtgeraakt hebben het erg moeilijk om de inflatie en economische crisis het hoofd te bieden. De deelnemers aan het project (meestal kleine boeren) hebben dringend hulp nodig om in hun levensonderhoud te voorzien.


Wat houdt het project in?
We werken samen met een partner die zich richt op tribale gemeenschappen in de woestijn. Er zijn dorpscomités gevormd die helpen bij het verzamelen van gegevens over de geleden verliezen binnen de gemeenschappen.
Via de ‘koeienbank’ zullen 25 jonge koeien gegeven worden aan gezinnen (vooral vrouwen, weduwen en gehandicapten hebben de voorkeur) die hun dieren hebben verloren. Als een koe een kalfje heeft gekregen, wordt dit grootgebracht en aan een andere behoeftige familie in het dorp gegeven. Zo wordt samen delen en ontwikkelen een continu proces. Ook krijgen gezinnentrainingen in het verzorgen van koeien en het voorkomen van ziektes.
Daarnaast worden via de ‘zadenbank’ 50 boeren die hun oogst hebben verloren tijdens de overstroming voorzien van kunstmest en katoenzaad om hun velden opnieuw in te zaaien. Ze worden opgeleid om een zadenbank op te zetten en te runnen, waar ze zaadgaan bewaren voor volgend jaar en van waaruit ze ook leningen verstrekken aan hun behoeftige buren.


Impact
Het beoogde doel is dat de gemeenschappen uit hun huidige impasse komen, ze in hun levensonderhoud kunnen voorzien en voedselzekerheid hebben. Men leert hoe je geld, zaden en middelen kunt sparen voor tijden van nood.
https://www.gzb.nl/projecten/pakistan-distributie-zaden-en-koeien



Zondag 28 juli – Stichting Dorcas
Dorcas investeert in duurzame verandering in het leven van mensen die achtergesteld worden. Bij armoede, uitsluiting en crisis creëren we mogelijkheden voor hen om tot bloei te komen. Zo volgen we Jezus Christus.


Wij werken aan verandering op 3 niveaus. We creëren mogelijkheden voor mensen om zichzelf te ontwikkelen, en voorzien waar nodig in de eerste levensbehoeften. Daarnaast investeren we in veerkrachtige gemeenschappen die zichzelf organiseren en samen werken aan oplossingen. En we bouwen aan een rechtvaardige samenleving, waarin iedereen de kans krijgt om mee te doen.


Wij werken in Oost-Europa, Oost-Afrika en het Midden-Oosten, waar wij jaarlijks ongeveer een miljoen mensen bereiken. We hebben vestigingen in 14 landen die worden geleid door lokale collega’s. Hier investeren we in veerkrachtige gemeenschappen, waarin iedereen kan meedoen. Bij een ramp of crisis verlenen we noodhulp en dragen we bij aan wederopbouw. Tegelijkertijd investeren we in structurele oplossingen voor armoede en uitsluiting. Bij alles wat we doen staan daadkracht, integriteit en liefde centraal.


Wij zijn Dorcas – samen met jou!
In Nederland is Dorcas een beweging van tienduizenden betrokkenen, waar iedereen op zijn eigen manier aan bijdraagt. Samen met enthousiaste en bevlogen vrijwilligerspartnerskerkenbiddersgevers en medewerkers komen wij in actie voor mensen in nood. Samen zijn wij Dorcas. We geloven in de kracht van God. En daarom geloven we in de kracht van mensen.
https://dorcas.nl/
https://dorcas.nl/verhalen




Zondag 4 augustus – Mercy Ships
Mercy Ships begon met een droom: ziekenhuisschepen bemand met vrijwilligers die de armste landen van de wereld helpen door medische zorg te bieden. Gods liefde op een praktische manier aan de allerarmsten laten zien. Door de jaren heen heeft Mercy Ships met een handvol schepen meer dan twee miljoen mensen in ontwikkelingslanden geholpen met medische operaties en ontwikkelingsprojecten. En elke dag, met elke operatie, elke patiënt, brengen we die droom in vervulling.


Guineese oogarts geeft waardevolle training door aan anderen
Dr. Thierno Bah is een getalenteerd chirurg die altijd op zoek is naar nieuwe kennis. In zijn leven heeft hij daarom al vele trainingen en conferenties bezocht over de hele wereld. Zijn ervaring en deskundigheid als oogarts maken hem een onmisbaar onderdeel van het chirurgische netwerk in Guinee.
Maar de training die hij aan boord van de Africa Mercy kreeg, toen die in zijn thuisland lag, springt er voor hem uit. Het was een van de grootste kansen die hij ooit heeft gehad om zijn eigen vaardigheden te verbeteren – en op zijn beurt ook anderen te helpen hun vaardigheden te verbeteren. De vaardigheden die Dr. Bah tijdens de training leerde, vormden de basis voor een nieuwe stap in zijn carrière. Hij heeft nu zijn eigen kliniek in Guinee, waar hij chirurgische zorg biedt en oogartsen opleidt.
In 2024 begon een volgend hoofdstuk van Dr. Bah’s reis met Mercy Ships toen hij aan boord ging van het nieuwste ziekenhuisschip, de Global Mercy. Dit keer als vrijwillig oogarts om patiënten aan boord hun gezichtsvermogen terug te geven.


Het rimpeleffect
Toen Dr. Bah aan boord ging van de Africa Mercy, werd hij begeleid door Dr. Abram Wodomé uit Togo. ‘Als je iemand een vis geeft, geef je hem te eten voor een dag’, zegt Wodomé vaak. ‘Als je hem leert vissen, voed je hem voor zijn hele leven. Maar als je mensen leert hoe ze andere mensen kunnen leren, dan voed je een dorp voor een hele generatie.’
Het opleiden van lokale chirurgen en hen trainen om zelf trainers te worden is een belangrijk onderdeel van het Mercy Ships Education, Training, and Advocacy (ETA) programma. Het doel van ETA is het versterken van chirurgische en anesthesiesystemen in de gastlanden waar de ziekenhuisschepen van Mercy Ships gratis operaties aanbieden.
Lees het hele verhaal op: https://www.mercyships.nl/verhalen/


Prille plannen voor de bouw van een nieuw (derde) schip
Mercy Ships is begonnen met het maken van plannen voor de ontwikkeling van een nieuw ziekenhuisschip. Het idee hiervoor komt voort uit de wens om meer capaciteit te ontwikkelen voor het leveren van medische zorg in Afrika.
Door de vloot uit te breiden ontvangen meer mensen de chirurgische zorg die ze zo hard nodig hebben, en kunnen meer medische professionals getraind worden. Met jaarlijks wereldwijd zo’n 17 miljoen overlijdens wegens het gebrek aan medische zorg, is de nood op dit gebied onverminderd hoog.
https://www.mercyships.nl/over-mercy-ships/


Zondag 11 augustus – GZB Het evangelie tussen Oost-Duitse flats
Waarom is dit project nodig?
Hoe bereik je mensen met het Evangelie voor wie het geloof, God en de kerk volkomen vreemd zijn?
In het oosten van Duitsland weten hele generaties bijna niets meer van het christelijk geloof. Juist hier willen zendingswerkers Gerrit en Jorine van Dijk en Gerard en Janneke de Wil Gods liefde delen. Samen met de plaatselijke kerk brengen ze mensen bij elkaar rondom het Evangelie. En dat blijft niet zonder gevolgen! Mensen tonen interesse en zetten voorzichtig hun eerste stappen in het geloof.


Jezus navolgen
Jarenlang hebben beide echtparen geïnvesteerd in het leggen van contacten en het organiseren van allerlei activiteiten. Na een periode van zaaien, ontstaan er nu in de steden Rostock en Schwerin tussen de enorme flatgebouwen langzaam maar zeker christelijke gemeenschappen.


Gerrit en Jorine: “Er zijn steeds meer mensen in de wijk die willen weten wat ons drijft. We vertellen erover bij barbecues, straatfeesten en op vrijdagmiddag als we uit de Bijbel lezen. We hopen dart door ons werk steeds meer mensen Jezus willen navolgen en met ons samen een kerk willen vormen.”


Doopdienst
Het mooi om te zien dat in beide steden er nu een plek is waar mensen zich thuis voelen en waar ze het Evangelie horen. Zo ook de buurvrouw van Gerard en Janneke: “Ze heeft een heel verleden achter zich en wilde opnieuw beginnen. Hier heeft ze ontdekt dat er Iemand is die haar liefheeft, kent en vergeeft. Toen ze Jezus leerde kennen, had ze echt het gevoel thuis te komen. Elke woensdagochtend nemen zij en Janneke de tijd om te kletsen, Bijbel te lezen en over levensthema’s te praten. Deze zomer wil ze zich laten dopen. Dat wordt een bijzonder moment!”
https://www.gzb.nl/projecten/zomercollecte-2024-pionieren-in-duitsland


Zondag 18 augustus – Diaconie algemeen


Zondag 25 augustus – MAF Mission Aviation Fellowship
Het is de visie van MAF om mensen in isolement te zien veranderen door de liefde van Christus. Onze missie is samen te dienen om hulp, Hoop en herstel te brengen door middel van luchtvaart.
Wij geven daar heel concreet vorm aan door mensen in nood in contact te brengen met hulpverleningsorganisaties en kerken. Dat doen wij door vliegtuigen, techniek en mensen in te zetten.
MAF vliegt voor iedereen, ongeacht afkomst, godsdienst, leeftijd etc. Wereldwijd zijn mensen in nood. Daarom vertrekt of landt er elke vijf minuten ergens ter wereld een vliegtuig van MAF om te helpen.  
MAF vliegt voor meer dan 1.400 hulporganisaties en kerken. Christelijke organisaties als ZOA, Open Doors, Woord en Daad, Worldvision, Wycliffe, Compassion en Medair brengen wij regelmatig naar de meest afgelegen gebieden. Maar net zo goed vliegen algemene hulporganisatie met ons mee zoals Unicef, World Food Program, Amref Flying Doctors, en Warchild.  
Waarom?

  • BETROUWBAAR: Mensen rekenen op MAF bij een ramp, epidemie of medische noodsituatie. Elk mensenleven telt!
  • HAALBAAR: Vaak zijn de wegen slecht en in de regentijd onbegaanbaar.
  • AFSTAND: Dorpen liggen ver uit elkaar of er zijn geen wegen vanwege bergen of oerwoud.
  • TIJD: 45 minuten vliegen bespaart een autorit van 9 uur. Er is geen extra tijd nodig om uit te rusten van de reis.
  • VEILIGHEID: De kans op aanvallen of roofovervallen maakt het vervoer via de weg risicovol.

We zijn dankbaar dat wij zo een schakel kunnen zijn in hulpverlening op plekken waar hulp anders niet kan komen. Dit is waarom deze organisaties voor MAF kiezen.
MAF vliegt waar wegen eindigen…..
https://www.maf.nl/#




Zondag 1 september – GZB Vakopleiding landelijke gebieden N-Afrika
Waarom is dit project nodig?
Door migratie van het platteland naar de stad leven in de Berberdorpen in Noord-Afrika nu voornamelijk bejaarden, vrouwen en kinderen. De gemeenschap heeft hulp nodig bij het genereren van extra inkomsten voor hun families en bij de overdracht van kennis en vaardigheden aan nieuwe generaties.


Wat houdt het project in?
De vrouwen uit de dorpen worden geholpen om hun kennis te delen binnen de gemeenschap voor het maken van traditionele tapijten. Vervolgens worden zij geholpen om deze tapijten met de wereld te delen. Het doel voor dit jaar is om in de vakschool 22 vrouwen op te leiden. Wij ondersteunen de vakschool financieel met onder andere de huur van het pand, lesmaterialen en het tentoonstellen van de gemaakte tapijten.
De vakopleiding helpt vrouwen op eigen benen te staan, door zelfstandig ondernemerschap. Het collectieve werk aan de tapijten verbetert daarbij de sociale cohesie en het behoud van het Berbers culturele erfgoed.



Impact
De partner waar we mee samenwerken kan door middel van de vakopleiding een relatie ontwikkelen met de Berbergemeenschappen, waardoor zij hen ook op een persoonlijke manier kunnen ondersteunen en waar mogelijk iets van Christus kunnen laten zien.
https://www.gzb.nl/projecten/noord-afrika-vakopleiding-in-landelijke-gebieden


U kunt uw collecte of gift natuurlijk overmaken naar het banknummer van de diaconie, wilt u er de zondag of collectedoel bijzetten?
(RABObank: NL67 RABO 0355 7005 65 t.n.v. Diaconie Herv. Gem. Rockanje).


Namens de diaconie, hartelijk dank voor al uw bijdragen.




U kunt uw collecte of gift natuurlijk overmaken naar het banknummer van de diaconie, wilt u er de zondag of collectedoel bijzetten?


Namens de diaconie, hartelijk dank voor al uw bijdragen.


(RABObank: NL67 RABO 0355 7005 65 t.n.v. Diaconie Herv. Gem. Rockanje).

terug
 
 
 
 

Dorpskerk Rockanje


        
       
Willem de Waalstraat 2
       3235 BV  Rockanje

     
          
 
       Elke zondag 09.45 uur
       aanvang van de Dienst

  

        

      De Dienst direct of later
      beluisteren klik  hier...               
     

     
        Actuele Informatie

        kijk hier....
 



       Bidstond
       lees hier....

 


  
          Jeugdclub

       

        Lees  meer 
 



       Koffie ochtenden
       Iedereen is welkom
     


  
           



  Struinen door de duinen
                
      Kijk....   
     
    
 
    
          

        Diverse uitnodigingen


         


  

  
 Bericht van de 
                     Snuffellloods 
     
      
  


          
    

 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.