PKN
  » Diaconie 
Hervormde Gemeente Rockanje
Diaconie Diaconie


COLLECTEROOSTER:

Zondag 6 juli – Stichting Ontmoeting
Vastgelopen mensen worden door Ontmoeting ondersteund om hun leven weer op orde te krijgen. We leren hen om weer op eigen benen te staan, relaties aan te gaan en te onderhouden en de juiste keuzes te maken. Zo krijgen ze weer perspectief in hun leven.
Dankzij onze vrijwilligers en medewerkers kunnen we deze missie uitvoeren. Ze zetten zich met hart en ziel in voor hun medemens. Door een luisterend oor of praktische begeleiding te bieden. Of door ondersteunende taken te verrichten.
De ontmoetingen van Jezus Christus met anderen stimuleren ons om zonder aanzien des persoons de naaste lief te hebben. Daarom sluiten wij niemand buiten en is íedereen bij ons van waarde. Deze diepgewortelde naastenliefde willen we als norm hanteren bij alles wat we doen.

Missie
samen – leren – leven
Onze missie is: samen met kwetsbare mensen, die de verbinding met zichzelf en hun omgeving zijn kwijtgeraakt, werken aan hersteld leven, door van en met elkaar te leren.
Vrijwilligers en professionals zijn daarbij present, gedreven door christelijke naastenliefde.
Samen met God, samen met de cliënt, samen met vrijwilligers, medewerkers en andere hulpverleners.
Leren met vallen en opstaan van en met elkaar. Ontmoeting is een lerende organisatie.
Het leven met al z’n ups en downs. Maar ook het leven met een hoofdletter, het echte leven met perspectief door een herstelde relatie met de Heere God. Dit verwijst meteen naar de identiteit van Ontmoeting.

https://www.ontmoeting.org/
https://www.ontmoeting.org/watdoenwij/


Zondag 13 juli – Voedselproject op Joodse en Arabische scholen
Waarom is dit project nodig?
Meer dan een miljoen Israëliërs leeft onder de armoedegrens. Met name in de armere wijken van Jerusalem zijn veel arme en gebroken gezinnen die moeite hebben om rond te komen. De organisatie Yad Elie zorgt ervoor dat kleuters, kinderen en tieners uit deze wijken op school een gezonde maaltijd krijgen.

Belangrijke mededeling:
Ondanks de huidige situatie in Israël blijft de uitvoering van het project zoals op deze pagina beschreven onverminderd doorgaan. Er zijn echter enkele aanpassingen doorgevoerd om in te spelen op de huidige omstandigheden. Zo zijn er extra kinderen bijgekomen die hulp nodig hebben, bijvoorbeeld uit geëvacueerde gezinnen of gezinnen waarvan de kostwinner zijn baan heeft verloren, met name in de toerisme- en horecasector.”

Wat houdt het project in?
Het verlangen van Yad Elie is om kinderen uit de arme wijken van Jerusalem de kans te geven zich goed te kunnen ontwikkelen op school. Daarbij hoort gezonde voeding, alsook uitleg over hoe je een gezonde maaltijd kunt klaarmaken. Door de kooklessen op school leren kinderen over voeding en gezondheid, en nemen ze die kennis ook mee naar huis en leren ze hun ouders hoe ze met weinig middelen toch gezond kunt leven. Yad Elie werkt op Joodse én Arabische scholen, en promoot op deze manier de samenwerking en dialoog tussen beide bevolkingsgroepen op een positieve, opbouwende manier.

Impact
Dagelijks krijgen zo’n 500 kinderen op 15 scholen een maaltijd via het voedselproject van Yad Elie. Daarnaast steunt Yad Elie ook heel veel andere Joodse en Arabische organisaties en opvangcentra die middagprogramma’s aanbieden voor kinderen die extra studiehulp of opvang nodig hebben, uit alle delen van Jerusalem. Yad Elie biedt maaltijden aan, alsook een programma over voeding, gezondheid en kooklessen. Heel veel van deze kinderen komen uit probleemgezinnen, waar de ouders geen vaste baan of inkomsten hebben.

Het langdurige Arabisch-Israëlische conflict zorgt voor een diep gekoesterde haat en wantrouwen tussen de verschillende bevolkingsgroepen in het land.
Omdat de verschillende bevolkingsgroepen apart van elkaar leven, is de mogelijkheid tot dialoog en interactie heel erg beperkt. Om toch stappen te kunnen zetten naar verzoening en samenwerking tussen beide bevolkingsgroepen is persoonlijke interactie van cruciaal belang. Het is nodig om de ander te ontmoeten, een relatie op te bouwen, van elkaar te leren en zo elkaar te leren respecteren. Met Jezus als voorbeeld.

Onze missie in Israël
Een kerk zonder Israël bestaat niet, want wie Israël vergeet, zaagt de tak door waarop hij zelf zit (zie Romeinen 11).
Vanuit dit besef wil het CIS (Centrum voor Israëlstudies en strategische partner van de GZB in Israël) de Joods-christelijke ontmoeting op verschillende plekken en manieren stimuleren en bevorderen. Luisteren, dienen en getuigen vormen daarin de drie kernwoorden.
Vanuit Nederland is het CIS een van de weinige christelijke organisaties die zowel goede relaties heeft met orthodoxe Joden, messiaanse Joden en christen Palestijnen. De GZB steunt vooral lokale Joodse en Arabische projecten die een diaconale insteek hebben.

https://www.gzb.nl/projecten/israel-voedselproject-op-joodse-en-arabische-scholen
https://www.gzb.nl/landen/israel


Zondag 20 juli – Stichting Dorcas
Dorcas investeert in duurzame verandering in het leven van mensen die achtergesteld worden. Bij armoede, uitsluiting en crisis creëren we mogelijkheden voor hen om tot bloei te komen. Zo volgen we Jezus Christus.

Wij zijn Dorcas - samen met jou!
In Nederland is Dorcas een beweging van enthousiaste en bevlogen 
vrijwilligerspartnerskerkenbiddersgevers en medewerkers, waar iedereen op zijn eigen manier bijdraagt en in actie komen voor mensen in nood. Samen zijn wij Dorcas. We geloven in de kracht van God. En daarom geloven we in de kracht van mensen.

Dorcas bestaat dit jaar 45 jaar!
Rajab is arts in het gezondheidscentrum van het dorp Gabal Awas in het zuiden van Jemen. De gezondheidszorg in het land, dat al jaren lijdt onder oorlog en armoede, is er slecht aan toe. Meer dan de helft van de klinieken is dicht en de plekken die nog open zijn, hebben vaak geen medicijnen, water en goed opgeleid personeel.  
In het dorp waar de arts nu is gestationeerd was jarenlang geen gezondheidszorg. ‘Als iemand ziek werd, kon diegene in een schuurtje worden geholpen door mensen uit het dorp die het meest afwisten van gezondheid. Maar vaak was dat niet voldoende en moesten families geld bij elkaar sprokkelen om naar de stad te reizen, over slechte en gevaarlijke wegen. Je bent meer dan drie uur bezig over 30 km. Veel zieken haalden h

Dorcas bouwde daarom in dit dorp een gezondheidscentrum. In het centrum kunnen mensen medische hulp, medicijnen én voedselhulp krijgen. Dr. Rajab: ‘Ik zie met eigen ogen hoe de gezondheid van de kinderen uit het dorp verbetert, met name de gezondheid van ondervoede kinderen. Vóór Dorcas in deze regio kwam, stierven veel kinderen daaraan.’ Door de juiste medicatie en uitleg over gezonde voedingspatronen is dat aantal erg verlaagd. 
Naast praktische hulp, zet Dorcas zich dus ook in voor bewustwording en het verschaffen van informatie. Zo zijn er lokale campagnes opgezet over vaccinaties en gezinsplanning. ‘Voor Dorcas kwam, weigerden veel ouders om hun kinderen te laten vaccineren. Dat is nu gelukkig anders’, vertelt Nawal, de doktersassistent. De kliniek verstrekt ook deze vaccinaties. 

Uit de hele vallei komen mensen nu naar de praktijk voor hulp. Dr. Rajab:
‘Dorcas’ steun hier in het dorp is essentieel voor de gemeenschappen in deze regio. We hebben nu een volwaardig team van zowel professionals als vrijwilligers en een goed functionerend gezondheidscentrum. Ik zie het verschil dat Dorcas maakt elke dag. We willen graag uitbreiden om nog meer mensen te kunnen helpen. We zijn zo ontzettend hard nodig in Jemen, met het huidige conflict en de economische situatie. We hopen dat u ons blijft steunen!’ 

https://dorcas.nl/dorcas-bouwt-gezondheidscentrum-in-jemen/
https://dorcas.nl/verhalen/


Zondag 3 augustus – Mercy Ships
Medische zorg voor ieder mens
Mercy Ships begon met een droom: ziekenhuisschepen bemand met vrijwilligers die de armste landen van de wereld helpen door medische zorg te bieden. Gods liefde op een praktische manier aan de allerarmsten laten zien. Door de jaren heen heeft Mercy Ships met een handvol schepen meer dan twee miljoen mensen in ontwikkelingslanden geholpen met medische operaties en ontwikkelingsprojecten. En elke dag, met elke operatie, elke patiënt, brengen we die droom in vervulling.
Op dit moment hebben we twee ziekenhuisschepen in de vaart – de Africa Mercy en de Global Mercy, het grootste particuliere varende ziekenhuis ter wereld. Beide schepen zijn speciaal ingericht om mensen in de armste landen in Afrika te helpen.

Waarom schepen?
80% van de wereldbevolking woont op niet meer dan 150 km afstand van een havenstad. Daarom is een schip de beste manier om deze mensen te bereiken met de hulp die ze nodig hebben.
Het gebruik van een schip is een relatief goedkope manier om het grootste deel van de wereldbevolking met ontwikkelingshulp te bereiken. Een ziekenhuisschip biedt een beschermde en schone omgeving om de kans op infecties minimaal te houden. Er is schoon drinkwater en er zijn sanitaire voorzieningen. Bij plotselinge onrust, bijvoorbeeld een burgeroorlog, kan het schip wegvaren om de veiligheid van onze vrijwilligers te waarborgen.

Elvie werd geboren met een klompvoetje. Haar moeder, Noeline, wist direct dat haar kindje een zwaar en verdrietig leven tegemoet zou gaan. Want wie in Afrika gehandicapt ter wereld komt, loopt een grote kans geïsoleerd te raken of zelfs verstoten te worden…

Elvie kwam de eerste jaren van haar leven nauwelijks buiten. En als ze dat al deed, werd ze gepest door andere kinderen. Meespelen mocht en kon ze nooit. Noeline kon het niet aanzien. Ze wilde alles doen om haar kindje te helpen. Iedere dag bad ze om hulp voor Elvie, hopend op een wonder.

En dat gebed werd op bijzondere wijze verhoord. Noelines dominee had over Mercy Ships gehoord: “Er komt een ziekenhuisschip naar de havenstad!. Zij kunnen Elvie gratis opereren. Ga daar met je dochter heen!”
Noeline besefte direct dat ze zo’n kans maar één keer zou krijgen. Ze aarzelde geen moment en ondernam de urenlange wandeltocht naar het schip. De operatie die volgde, werd een succes! Elvie ging in het gips en daarna in het loopgips.

Het was een wonder toen Elvie haar eerste normale stapjes zette! Het leven van Elvie is totaal veranderd. Het meisje rent met vriendinnetjes op straat en lacht weer. Ze kan straks gewoon zelf naar school. Elvie gaat een nieuwe toekomst tegemoet!
https://www.mercyships.nl/verhalen


Zondag 10 augustus Gemeenteopbouw Turkije
Waarom is dit project nodig?
De kerk in Turkije is klein en kwetsbaar. Gemeenten bestaan vaak uit slechts een handjevol gelovigen en staan onder druk van sociale uitsluiting of zelfs vervolging. Sinds de aardbeving van februari 2023 staan mensen in de regio Hatay op bijzondere wijze open voor het Evangelie. Waar velen eerst kwamen voor hulp, zijn ze gebleven om te luisteren. Steeds meer mensen willen Jezus volgen en zich laten dopen. Dit is een zegen, maar ook een grote uitdaging voor de kleine christelijke gemeenschappen die nauwelijks de middelen hebben om met deze groei om te gaan.

Wat houdt het project in?

In de nasleep van de aardbeving zetten kleine gemeenten in de regio Hatay zich met overtuiging in om mensen te helpen – zowel praktisch als geestelijk. Ze bieden voedsel, onderdak, pastorale steun, Bijbelstudies, kinderwerk en ontmoetingen met vrouwen en jongeren. Veel van deze gemeenten worden overspoeld voor de enorme belangstelling die er is. Elke keer zijn er weer nieuwe gezichten: mensen die verlangen naar hoop, geloof en gemeenschap. Dat is bemoedigend, maar ook overweldigend. Met eenvoudige middelen – zoals extra meubilair, Bijbels, educatief materiaal, leiderschapstrainingen en ondersteuning aan leden in nood – kunnen we hen helpen om het werk vol te houden. Zo maken we samen Discipelschap mogelijk, geworteld in Gods Woord.

Impact
'God bouwt Zijn kerk'
"Wat jarenlang voelde als ploeteren op harde grond, heeft sinds de aardbeving plaatsgemaakt voor een onverwachte oogst. Mensen vinden hoop en een thuis in Gods gemeente. God bouwt Zijn kerk, juist midden in de pijn en puinhoop. Wat een genade om daar onderdeel van te mogen zijn."

https://www.gzb.nl/projecten/turkije-gemeenteopbouw


Zondag 17 augustus - Diaconie Algemeen


Zondag 24 augustus – Hulp voor Aleppo
Waarom is dit project nodig?
In het door de Syrische burgeroorlog zwaar getroffen Aleppo, is de kerk steeds vaker een plaats van hoop. Aleppo ligt sinds het begin van de oorlog regelmatig onder vuur. Nu het geweld afneemt, treft economisch verval de stad. De cijfers zijn ontstellend; ruim een miljoen kinderen heeft dringend voldoende en gezond eten nodig. Zes van de tienmensen leven onder de armoedegrens en de meerderheid is niet in staat om in hun basisbehoeften te voorzien.

Wat houdt het project in?
Mensen komen steeds vaker naar de kerk in de hoop hulp te vinden. Ze komen voor basisbehoeften, maar ook voor financiële, medische of emotionele hulp. Voor de kerk een kans én opdracht om “om te zien naar elkaar”, in naam van het Evangelie. Naast distributie van noodhulp heeft de kerk in Aleppo een eigen kliniek met huisarts en tandarts opgezet. Daarnaast ontvangen ze veel aanvragen voor financiële hulp voor kosten van bijv. medicijnen, laboratorium, chirurgie, enz. De GZB ondersteunt de Armeense Kerk in Aleppo om tegemoet te kunnen komen aan de vele hulpvragen die ze ontvangen.

Impact
Het verhaal van...voorganger Bchara Oghli
“Ruim 3.000 mensen bezochten afgelopen jaar de kliniek voor een medisch consult of tandartsafspraak. Bovendien geven we jaarlijks aan zo’n 1.000 mensen financiële ondersteuning. En dan hebben we het nog niet over alle mensen naar wie we hebben geluisterd, maar die we geen financiële hulp konden bieden. In de meeste gevallen was dit simpelweg omdat ook wij het niet kunnen betalen.”

https://www.gzb.nl/projecten/syrie-hulp-voor-aleppo


Zondag 31 augustus – MAF ‘Mission Aviation Fellowship’
MAF vliegt voor meer dan 2.000 kerken en (hulp)organisaties met 120 MAF-vliegtuigen wereldwijd. Waarom kiezen zij voor MAF?
  • BETROUWBAAR: Mensen rekenen op MAF bij een ramp, epidemie of     medische noodsituatie. Elk mensenleven telt!
  • HAALBAAR: Vaak zijn de wegen slecht en in de regentijd onbegaanbaar.
  • Dorpen liggen ver uit elkaar of er zijn geen wegen vanwege bergen of oerwoud.
  •  TIJD: 45 minuten vliegen bespaart een autorit van 9 uur. Er is geen extra tijd nodig om uit te rusten van de reis.
  • VEILIGHEID: De kans op aanvallen of roofovervallen maakt het vervoer via de weg risicovol.

Het motto van MAF is Wij vliegen waar wegen eindigen’.

De missie van MAF is: ‘Wij geloven dat alle mensen bereikt moeten worden met Gods liefde’. En om die missie te volvoeren heeft MAF vier pijlers;
Medische hulp
U belt 112, maar in 26 landen bellen ze MAF! Elk jaar krijgen we meer dan 2.000 telefoontjes voor een ambulancevlucht. Daarnaast vliegen we regelmatig artsen voor mobiele klinieken naar afgelegen plekken waar ze consulten en kleine behandelingen uitvoeren.
Zending en evangelisatie
Er is honger naar het Woord van God. Voor mensen in afgelegen gebieden is het moeilijk en erg kostbaar om aan Bijbels te komen. Zij sparen geld om na verloop van tijd een (audio-)Bijbel te kunnen kopen!
Noodhulp bij rampen
Noodhulp is hulp aan slachtoffers van gewapende conflicten of natuurrampen. MAF is bij een ramp vaak als één van de eerste organisaties ter plaatse om de situatie in kaart te brengen en hulp te brengen.

Een van de projecten is: Bijbelbox voor Papoea-Nieuw-Guinea
Het blijft een wonderbaarlijk fenomeen: “Bij elke landing in Nungwaia roepen de mensen ‘Meneer piloot, heeft u weer Bijbels mee?’. Nog voordat ik de Bijbelbox gepakt heb, staat er al een rij van mensen hongerig naar Gods Woord.”

Kleine kist, grote uitwerking
MAF-piloot Wilfred Knigge en zijn Bijbelbox: Het is een kleine, onopvallende gereedschapskist waarvan de inhoud levens verandert! Op elke vlucht nemen de piloten in Papoea-Nieuw-Guinea deze kist mee die tot de nok toe is gevuld met gedrukte Bijbels, Audiobijbels, Bijbelcommentaren, leesbrillen en SD-kaarten met evangelisatiemateriaal.

In de rij voor een Bijbel
MAF staat bekend als de piloten met de Bijbelbox. Deze naam willen we waar blijven maken. De lokale voorganger, Ezechiël, vat het samen: “Eén Bijbelbox per vlucht is gewoon niet genoeg, hij is elke keer meteen leeg. Namens de gemeenschap van Nungwaia wil ik u vragen om meer Bijbels te brengen.” Helpt u mee om Ezechiëls verzoek te beantwoorden?

https://www.maf.nl/
https://www.maf.nl/over-ons/onze-projecten/


Zondag 7 september – Christenvervolging in Iran (SDOK)
De Iraanse regering behoort tot de meest onderdrukkende regimes ter wereld. Christenen staan onder voortdurende dreiging van gevangenisstraf en vals beschuldigd worden van “handelen tegen de nationale veiligheid” omdat ze bijbels bezitten of zelfs maar over hun geloof praten. Alle christelijke activiteiten die plaatsvinden buiten de controle van de staat worden gezien als ondermijning van de republiek.  

Moslims die de islam verlaten om christen te worden, worden gezien als verraders. Niet alleen vanuit hun geloof, maar ook vanuit hun familie en de staat. ‘Afvalligheid’ kan leiden tot de doodstraf voor mannen en levenslange gevangenisstraf voor vrouwen. Evangelisatie onder moslims is ook niet toegestaan. Gelukkig wordt er bijna nooit tot de doodstraf wordt overgegaan.

Als andere mensen ontdekken dat je christen bent, kun je zomaar ontslagen worden. Een nieuwe baan vinden is moeilijk. Ook het huren van een huis als christen wordt tegengewerkt. Sommigen Iraanse christenen, die geen andere opties meer zien, kiezen ervoor het land te ontvluchten.

Toenemende dreiging voor Iraanse christenen
De vervolging van christenen in het land neemt de laatste jaren toe. Een veldwerker vertelt: “Tijdens elk kerstfeest en paasfeest arresteren ambtenaren gewoonlijk enkele christenen, maar dit jaar (2024) is het aantal flink gestegen.”

Christelijke leiders en voorgangers worden vaak gearresteerd, gemarteld en gevangengezet. Ook hun families worden lastiggevallen.

Van een aantal gevangengenomen voorgangers weten we in welke gevangenis ze zitten. Je kunt een kaart sturen om hen te bemoedigen (zie de website).

Opwekking in Iran
Tegenwoordig zijn veel Iraniërs teleurgesteld in de islamitische staat met haar leiders en keren zich af van de islam. In 2022 keek heel de wereld met afgrijzen toe hoe de 22-jarige Mahsa Amini stierf na haar arrestatie en mishandelingen door de religieuze politie van Iran. Ze bedekte haar hoofd niet goed, zoals voor vrouwen wel verplicht is in Iran. De arrestatie en dood van Mahsa Amini leidde tot grootschalige protesten in heel Iran.

De desillusie in de islam en in de islamitische regelgeving opent nieuwe deuren voor het Evangelie. Veel jongeren in Iran zijn op zoek naar waarheid en hoop. Iraanse christenen proberen deze doelgroep te bereiken door onder andere online evangelisatie en christelijke media. Volgens veldwerkers is er een opwekking gaande. "Ik heb nog nooit in mijn leven zoveel honger en dorst gezien naar het Evangelie onder mijn volksgenoten", vertelt een Iraanse voorganger.  

De Nederlandse seculiere organisatie GAMAAN schat dat 1,5% - 1,27 miljoen - van de populatie in Iran zich identificeert als christen.  Naar schatting komen er elke dag Iraniërs tot geloof in Jezus.  

Ondergrondse kerk in Iran
Slechts enkele kerken worden door de overheid toegestaan, alle andere kerken zijn in de afgelopen jaren gesloten. Veel christenen komen in geheime huisgroepen bij elkaar en ontvangen onderwijs via christelijke materialen die het land binnengesmokkeld worden of via illegale christelijke media.  

De groepen bestaan soms maar uit vier of vijf christenen. Wanneer er te veel christenen bij elkaar komen, valt het te veel op en kan de huisgroep in het vizier komen van de religieuze politie of extremistische familieleden.

Vanwege het gevaar van vervolging zijn er ook christenen die in het geheim geloven en niet voor hun geloof uit durven komen, omdat ze bang zijn voor de consequenties.

https://www.sdok.nl/christenen-iran



U kunt uw collecte of gift natuurlijk ook overmaken naar het banknummer van de diaconie, wilt u er de zondag of collectedoel bijzetten?

Namens de diaconie, hartelijk dank voor al uw bijdragen.


(RABObank: NL67 RABO 0355 7005 65 t.n.v. Diaconie Herv. Gem. Rockanje).




 

terug
 
 
 
 

Dorpskerk Rockanje


        
       
Willem de Waalstraat 2
       3235 BV  Rockanje

     
          
 
       Elke zondag 09.45 uur
       aanvang van de Dienst

  

        

      De Dienst direct of later
      beluisteren klik  hier...      

     ( Liturgie beschikbaar )      
 
     

    Actuele Informatie
          


        Bidstond
          


ACTIE KERKBALANS 2025
         


    Koffie ochtenden
     Iedereen is welkom
          


  Struinen door de duinen       
            
    
    
      

        Diverse uitnodigingen
             

  
        


          
    

meer
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.