PKN
  » Activiteiten » Struinen door de duinen 
Hervormde Gemeente Rockanje
Struinen door de duinen Struinen door de duinen

 

Doorstart sinds 8 juni 2021, lees snel!!!!!!

Op de dinsdag van de even week     <---- nieuwe dag

              

 

Ontmoetingen opgezet  door vrijwilligers zoals Struinen door de duinen en Met elkaar aan tafel, lagen door corna helemaal stil.

 

Maar nu er inmiddels veel mensen gevaccineerd zijn zoeken ook wij naar een vorm om elkaar weer doordeweeks  te ontmoeten . 


Het nieuw plan:
Serie wandelingen om de 14 dagen op dinsdag ochtend om 9.00 uur
Plaats en tijd worden bekendgemaakt via een groepsapp
Opgeven bij Ria van Erkel tel 06-57825171
 

Aansluitend opent ons “openluchtcafe “met een iets andere formule . De koffie/thee wordt om 10.15 uur in de tuin bij de familie van Erkel ,Berberislaan 9 ,geschonken.

De predikant zal zoveel als mogelijk deelnemen

 

Alternatief bij slecht weer:

Wandelen kan meestal doorgaan evt wordt dat s morgens om 8.00 u afgeblazen

Koffie/thee moment gaat altijd door , maa....r vindt bij regen plaats in de

consistorie van de kerk.

 

Heb je zin om weer deel te nemen , leuk , dat kan ook incidenteel

Bel even waar we starten. Telefoonnummer 0657825171 Ria van Erkel

 

 

Ps. breng je eigen beker weer mee🙋‍♀️


STILTE, RUST, BEZINNING


De herfst is weer aangebroken met regen en stormen. De natuur stelt zich in op de winter. Bladeren vallen. Het wordt koud en het wordt steeds vroeger donker.
Ik herinner mij dat wij dan, meer dan 60 jaar geleden, in het bos, de duinen of op het strand gingen spelen en wandelen. Heerlijk uitwaaien. Thuis gekomen wachtte een lekkere kop thee en speculaas. Natte kleding werd op een rekje bij de haard gezet. ’s-Avonds speelden wij een spelletje met broers en zussen. De gezinnen waren toen een stuk groter. Nu gaat het wandelen een stuk moeizamer maar nog steeds geniet ik van het wisselen van de seizoenen. Het wordt stiller, niet alleen in de natuur maar ook in huis. De rust geeft tijd voor bezinning. Ik besef heel goed dat dit niet voor iedereen geldt. Deze tijd is voor veel mensen een zorgelijke periode. Zij piekeren over het verlies van een naaste, de zorg voor een ziek familielid, de onzekerheid van je baan of je relatie of je financiële situatie. De stilte, en ook de duisternis, grijpen je dan aan.
De volgende artikelen geven een inzicht wat de stilte met je brein kan doen. En ook hoe dverse mensen daarmee omgaan.


Waarom stilte zo goed is voor je brein
We leven in een wereld die altijd doorgaat en waar het bijna nooit stil is. Dat is slecht voor onze gezondheid. in 2011 noemde de Wereld Gezondheid Organisatie geluidsvervuiling een ‘moderne plaag’, concluderende dat er veel bewijs is dat blootstelling aan geluid een negatief effect heeft op onze gezondheid.
We vullen onze oren constant met muziek, tv, radio. podcasts en natuurlijk de geluiden die we constant in ons hoofd produceren. Hoeveel momenten spendeer jij per dag in volledige stilte? Dat zijn er vast niet veel.
Aangezien onze omgeving steeds luider wordt zoeken meer mensen de stilte op. Of ze nou elke ochtend voor 10 minuten even van de stilte genieten of zelfs naar een stilte retreat gaan, ze gaan voor stilte.
Ook gemotiveerd om wat extra stilte in je leven te brengen? Hieronder vind je 4 (wetenschappelijk onderbouwde) redenen waarom stilte zo goed is voor je brein – en hoe tijd voor stilte maken je minder gestrest, beter gefocust en creatiever laat voelen:
 

 1. Stilte vermindert stress en spanningen
  Het blijkt dat geluidsvervuiling leidt tot een hoge bloeddruk, hartaanvallen en een verminderd gehoor en verminderde algehele gezondheid. Volgens onderzoek zorgen harde geluiden ervoor dat het stresshormoon cortisol vrijkomt. Onderzoek gedaan in 2004 door Dr. Craig Zimring toont aan dat hogere geluidslevels op de couveuse afdeling van ziekenhuizen kan leiden tot een hogere bloeddruk, verhoogde hartslag en onregelmatige slaappatronen bij de patiënten.

  En zoals te veel geluid stress en spanning kan veroorzaken heeft de wetenschap ook ontdekt dat stilte het tegenovergestelde effect heeft. Stilte kalmeert juist het brein en het lichaam. Een onderzoek wat in 2006 is gepubliceerd in Heart suggereert dat 2 minuten stilte meer ontspannen is dan 2 minuten luisteren naar ontspannende muziek.
   
 2. Stilte vult onze mentale reserves aan
  In ons dagelijks leven krijgen we van alle kanten input. Wanneer we eindelijk rust en stilte hebben kan ons brein bijkomen en zichzelf weer opladen. De constante prikkelingen van ons leven plegen een behoorlijke aanslag op ons brein. Hierdoor kunnen we onze aandacht er minder goed bijhouden en raken we snel afgeleid, vinden we het moeilijk om problemen op te lossen of met nieuwe ideeën te komen. Maar de brein kan zich herstellen als het in een omgeving is waar het minder prikkels krijgt dan normaal. Als het stil is -bijvoorbeeld als je een boswandeling maakt – kan je brein weer opladen en alles in alle rust verwerken.
   
 3. Als het stil is zetten we ons brein onbewust op de ‘standaard modus’
  De standaard modus van ons brein wordt geactiveerd als we bv dagdromen, mediteren, fantaseren of onze gedachtes gewoon laten dwalen. Als ons brein op deze modus staat dan kunnen we eindelijk een connectie maken met onze gedachtes, herinneringen en ideeën. Hierdoor kunnen we onze ervaringen beter verwerken, zijn we empathischer, creatiever en kunnen we beter aan zelfreflectie doen. Om de in de ‘standaard modus’ te komen, moeten we eerst loskomen van afleidingen en stilte is een manier om hier te komen.
   
 4. Stilte zorgt voor vernieuwing van de hersencellen
  In 2013 werd op muizen getest wat het effect was van omgevingsgeluid, ruis,   onverwachte geluiden en stilte op hun brein. Hierbij kwamen ze erachter dat 2 uur stilte ervoor zorgde dat hersencellen werden vernieuwd in de hippocampus (het gedeelte van de hersenen wat geassocieerd wort met leren, geheugen en emotie). Hoewel voorbarig wordt gesuggereerd dat stilte therapeutisch kan werken bij aandoeningen als depressie en Alzheimer.

TPP (Tijdschrift positieve psychologie)


Op Herhealth.nl vind je artikelen die je handvatten geven voor een gezond en gelukkig leven! Wij willen je inspireren om het beste uit jezelf te halen en te genieten van het leven. Dit doen we door het schrijven van artikelen over relaties, persoonlijke groei en gezondheid en plaatsen we gezonde en lekkere recepten.


  


 

terug
 
 
 
 

Dorpskerk Rockanje


        
       
Willem de Waalstraat 2
       3235 BV  Rockanje

     
          
 
       Elke zondag 09.45 uur
       aanvang van de Dienst


   


        

    De Dienst direct of later
    beluisteren klik  hier...               
                    

            Jeugdclub

         
       
  Lees  meer 

        Met elkaar aan tafel

                      
 
 
  
           Koffie ochtenden
       Iedereen is welkom
     


        
           
   Struinen door de duinen
                
 Kijk....   
     
    
 
    
               

        Diverse uitnodigingen


         


  

  
 Bericht van de 
                     Snuffellloods 
     
      
  


          
    

 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.