PKN
  » Diaconie 
Hervormde Gemeente Rockanje
Diaconie Diaconie
Project 10 27 - De naam van het diaconale programma van de GZB is ontleend aan Lukas 10 vers 27, waarin we worden opgeroepen God lief te hebben boven alles en de naaste als onszelf.Vanuit de Diaconie willen we graag de volgende oproep doen.

Het coronavirus houdt heel Nederland in de greep, dus ook Rockanje.

Als u hulp nodig heeft voor het halen van boodschappen en/of medicijnen en u heeft niemand in de buurt of buren die u kunnen helpen, neemt u dan contact op met Emmie (402579) of Carla (321789).

                                                                                -***********-

Wilt u een kaartje sturen naar de meest kwetsbare mensen in de “Stuifakkers”, “Leemgaarde” en andere verzorgings- en verpleeghuizen. Maar ook naar het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis te Dirksland, degenen die daar moeten blijven, mogen bijna geen bezoek ontvangen. Dus is het erg fijn dat er toch aan hen gedacht wordt.

 


 UIT de NIEUWSBRIEF van MATTHIJS en ROSA GELUK in PERU

 

Toen we in februari, na twee maanden verlof, terugvlogen naar Chiclayo, hadden we niet kunnen bevroeden hoe dit jaar zou gaan lopen.

De geruchten over het coronavirus waren op dat moment nog verhalen van ver weg, uit China.

We werden met de neus op de feiten gedrukt toen Matthijs in maart in Nederland was met een Peruaans echtpaar dat zou spreken op de GZBdag. Bij aankomst werd meegedeeld dat de dag niet door zou gaan en binnen twee dagen zaten we weer op de vlucht terug naar Peru. Ondertussen waren in Peru de scholen al gesloten en enkele dagen later besloot de Peruaanse regering tot een complete lockdown.

Hoewel de Peruaanse regering vroeg en stevig ingreep, heeft het niet kunnen voorkomen dat veel mensen besmet zijn geraakt. De situatie is moeilijk, want veel mensen leven van dag tot dag en moeten om te overleven toch de straat op. Inmiddels heeft de regering bekend gemaakt dat de lockdown in ieder geval nog tot eind juni zal voortduren, waarschijnlijk zelfs langer.

De eerste twee weken van de lockdown voelden alsof we lamgeslagen waren. Het was voor niemand duidelijk hoe de situatie zou gaan verlopen. Maar evenals in Nederland gingen de Peruaanse kerken aan de slag met online diensten. Zoveel mogelijk werd geprobeerd het contact met de gemeenteleden vast te houden. In sommige gemeenten wordt geprobeerd de allerarmsten met voedselpakketten te ondersteunen, want bijna iedereen heeft te maken met verlies aan inkomsten.

Hoewel deze tijd voor veel mensen erg moeilijk is, zien we ook positieve ontwikkelingen. Nadat de meesten van de schrik bekomen waren, konden we met elkaar na gaan denken wat er nog wél mogelijk is. Met de gemeente in Chiclayo blijven we door de weeks en op zondag via internet bijeenkomen. En ook het landelijke kerkenwerk is niet stil komen te liggen.

De twee coördinatoren die we voor de verschillende projecten hebben aangenomen, proberen zoveel mogelijk via internet hun werk te blijven doen. Dat heeft geleid tot resultaten die we nooit hadden verwacht! De meeste Peruanen waren wat terughoudend in het online werken. Nu zien we dat zelfs

de ouderen en mensen uit afgelegen gebieden overstag zijn gegaan en in een paar weken geleerd hebben om met sociale media om te gaan.

De cursussen die we voor de maand juli hadden gepland, konden daardoor al in mei beginnen. Voor de eerste cursus hadden we een doelstelling van 25 deelnemers, maar inmiddels doen er zeventig predikanten en kerkleiders mee! Dat was bij cursussen-ter-plaatse nooit mogelijk geweest, gezien de grote afstanden in Peru. Voor ons is dit een hoopvol signaal. We zouden elkaar weer heel graag in levenden lijve ontmoeten. Maar we zien ineens heel veel kansen voor de toekomst, waarbij we online lessen kunnen combineren met ‘live’ bijeenkomsten.

Het is misschien moeilijk om precies te duiden wat God ons met deze crisis wil zeggen. Maar is het (als kerk na Pasen en Pinksteren) vreemd om te denken dat er uit de crisis iets nieuws geboren wordt? We hopen het en bidden erom!

 

terug
 
 
 
 

Dorpskerk Rockanje
  
        
       
Willem de Waalstraat 2
       3235 BV  Rockanje

     
          
 

       Elke  zondag  09.45uur   
       aanvang van de Dienst.

       
     


       

    De Dienst direkt of later
                          beluisteren

      

           
    

 
Wij houden ons aan de regels van
het RIVM in het Clubwerk


            Jeugdclub

         
          
      meer
---------------------------------------------
Wij houden ons aan de regels van 
het RIVM in het clubwerk


Kinder  knutseldagen  nieuws

lees meer
 


            
           ??   kijk....  !
                Gaat niet door.


     
              
         
!  er is nog plek  !


              meer .....
             Gaat niet door.       Koffie ochtenden
    Iedereen is welkom

    
            Gaat niet door.
   Struinen door de duinen

 Kijk....   
     
     Gaat niet door!
 
    
               
 

uitnodiging
         

 


  

       Snuffelloods is uit
          voorzorg 
                       gesloten !

  


  
    

 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.