» Activiteiten » Jeugd clubwerk
Jeugdrubriek Jeugdrubriek

Hij is waarlijk opgestaan.

Picknick met God.
Er was eens een kleine jongen die God wilde ontmoeten.
Hij wist wel dat het een verre reis zou worden om bij God te komen, dus pakte hij zijn kleine koffer en stopte die vol met koekjes en pakjes sap. Zo ging hij op weg.
Hij was nog maar langs drie grote flats gegaan, toen hij een oude vrouw zag. Ze zat op een bank in het park en staarde zo’n beetje naar de duiven. De jongen ging naast haar zitten en deed zijn koffer open.
Hij wilde wat drinken, maar toen hij net een slok wilde nemen, merkte hij dat de vrouw er erg hongerig uitzag. Daarom bood hij haar een koekje aan. Zij nam het dankbaar van hem aan en glimlachte naar hem.
Haar glimlach was zo intens mooi, dat hij het nog eens wilde zien en daarom gaf hij haar ook een pakje sap.
Opnieuw schonk zij hem haar glimlach. De jongen was helemaal vertederd en verrukt!
Zo zaten ze daar de hele middag, aten en glimlachten, maar er werd geen woord gesproken.
Toen het begon te schemeren voelde de jongen zich moe worden. Hij stond op om naar huis te gaan.
Maar na een paar stappen draaide hij zich om, rende terug naar  de oude vrouw en omhelsde haar heel stevig.
En zij schonk hem een stralende glimlach. Toen de jongen even later thuis kwam, verbaasde zijn moeder zich
over de vreugde die op zijn gezicht lag en zij vroeg:
“Wat heb je vandaag gedaan dat je zo blij bent?”
En hij antwoordde: “Ik heb met God gepicknickt.”
Nog voordat zijn moeder nog verder kon vragen zei hij: “En weet je, zij had de mooiste glimlach die ik ooit gezien heb!”
Intussen was ook de oude vrouw stralend van vreugde thuisgekomen. Haar zoon was verbluft toen hij die vredige uitdrukking op haar gezicht waarnam. Hij vroeg: “Moeder, wat heb je vandaag beleefd, wat heeft je zo gelukkig gemaakt?”
Zij antwoordde: “Ik heb in het park koekjes gegeten met God.”
En voordat haar zoon nog iets kon zeggen, vervolgde ze:
“En weet je, hij is veel jonger dan ik dacht!”

De maïskorrel

Op een ochtend werd de koning wakker en bedacht dat er in zijn  familie geen jongen was die zijn ambt zou kunnen overnemen als hij stierf.
Hij was namelijk de laatste mannelijke telg van een koninklijke familie in een traditie waar alleen een man de troon mocht bestijgen – en hij was al oud.
Toen besloot hij om een zoon te adopteren die dan zijn opvolger kon worden.
Maar hij wilde dat deze aangenomen zoon een bijzonder mens zou zijn. Daarom organiseerde hij een wedstrijd voor alle jongens in zijn rijk, ongeacht hun afkomst.
Er bleven tenslotte tien jongens over die niet veel van elkaar verschilden wat betreft intelligentie en lichamelijke kracht.
De koning zei tegen hen: ‘Ik heb voor jullie een laatste proef en wie die proef doorstaat wordt mijn zoon en zal de troon erven.’
En hij vervolgde: ‘In dit koninkrijk leven de mensen voornamelijk van de landbouw. Een koning moet dus weten hoe je planten moet behandelen. Hier is voor ieder van jullie een maïskorrel. Neem hem mee naar huis, plant hem en verzorg hem drie weken lang. Na drie weken zullen we zien wie het beste werk heeft geleverd en wie mijn opvolger zal zijn.’
De jongens namen de maïskorrel en gingen naar huis. Allen hadden een pot gekregen en zodra ze thuis waren, plantten zij de korrel daarin.
Er heerste grote opwinding in het rijk, want de mensen waren nieuwsgierig wie hun volgende koning zou worden.
Maar in één huis waren een jongen en zijn ouders verdrietig, omdat de maïskorrel ondanks een paar dagen goede verzorging niet was gaan groeien. De jongen snapte niet wat er met zijn korrel aan de hand was. Hij had de aarde zorgvuldig uitgezocht en hij had de juiste hoeveelheid mest genomen en de aarde vochtig gehouden. Dag en nacht sprak hij een gebed uit voor de korrel, maar er gebeurde niets.
Enkele vrienden raadden hem aan om op de markt een nieuwe maïskorrel te kopen en die te planten.
‘Hoe kun je nu de ene maïskorrel van de andere onderscheiden?’ zeiden ze.
Zijn ouders hadden hem echter geleerd wat eerlijkheid was en zeiden:
‘Als de koning wil dat je zijn maiskorrel plant, moet je niet zelf een maïskorrel kopen. Als je een andere korrel plant dan die je van de koning kreeg, is dat oneerlijk. Misschien ben je niet voorbestemd om koning te worden. En als dat zo is, accepteer dat dan en wees niet iemand die de koning bedriegt.’

De grote dag kwam en de jongens droegen trots hun potten met kleine maïsplanten naar het paleis. Het was wel duidelijk dat de andere jongens meer succes hadden gehad met hun planten.
De koning ging langs de rij verwachtingsvolle jongens en vroeg ieder van hen: ‘Komt dit uit de korrel die ik je gegeven heb?’
Iedere jongen zei: ‘Ja, majesteit!’
De koning knikte en ging verder langs de rij.
Toen kwam de koning bij de laatste jongen in de rij. Die trilde van angst. Hij wist zeker dat de koning hem in de gevangenis zou gooien, omdat hij de korrel verkwist had.
‘Wat heb jij met de korrel gedaan die ik je gegeven heb?’ vroeg de koning aan de jongen.
‘Ik heb hem geplant en er goed voor gezorgd, majesteit, maar hij wilde niet groeien,’ antwoordde de jongen in tranen, terwijl de anderen hem uitjouwden.
De koning hief zijn handen op en vroeg om stilte.
Toen zei hij: ‘Mijn volk, hier is uw nieuwe koning.’
Allen waren in verwarring. Waarom hij? vroegen ze zich af.
Hoe kon hij nu de juiste zijn?
Nadat de koning met de jongen naast zich op zijn troon had plaatsgenomen, zei hij: ‘Ik gaf aan deze tien jongens gekookte maïskorrels. De proef was niet bedoeld om maïs te planten. Het was een karaktertest, een eerlijkheidstest. Als een koning één eigenschap moet hebben dan is het wel om boven oneerlijkheid te staan. Alleen deze jongen heeft de test doorstaan, want een gekookte maïskorrel kan niet groeien.’
 Naar een Afrikaanse vertelling: ‘Le roi et la graine’ (par Karadié)

Elke  zondag  09.45uur
       aanvang van de Dienst.