» Activiteiten » Jeugd clubwerk
Jeugdrubriek Jeugdrubriek
Drie korte verhalen om over na te denken.

Wijsneus
Picasso stond op het punt om beroemd te worden. Hij reisde eerste klas van Nice naar Parijs. Zijn coupé deelde hij met een rijke Amerikaanse kunstverzamelaar.

De Amerikaan dacht dat hij de kunstenaar herkende. "Hey , zei hij. Ben jij niet Pablo Picasso? "
"Jaha", zei Picasso.
"Luister", zei de verzamelaar, "Waarom schilder je de mensen nou niet zoals ze echt zijn?"
"Wat?" zei Picasso.

"Waarom schilder je mensen niet zoals ze echt zijn? Ik bedoel, als ik kijk naar een van je schilderijen.... het is gewoon niet echt. Je hebt een oog in het midden van het voorhoofd, een neus waar een oor zou moeten zijn, het is gewoon belachelijk. Het is allemaal verkeerd! Het is niet echt en het is geen kunst!"
"Ik weet niet wat je bedoelt", zei de kunstenaar.

"Kunst moet het leven weerspiegelen. Kunst moet een spiegel zijn van de werkelijkheid.  Je moet mensen schilderen zoals ze werkelijk zijn."
"Ik begrijp nog steeds niet", zei Picasso.

"Ok, wijsneus", zei de Amerikaan. "Ik zal je laten zien wat ik bedoel."
Hij nam zijn portemonnee uit zijn jas, opende hem en haalde er een foto uit.
"Kijk", zei de Amerikaan", "Dit is mijn vrouw, dat is hoe ze werkelijk is."
"Oooh, nu begrijp ik het", zei Picasso. "Uw vrouw is extreem dun en ongeveer 10 centimeter hoog!"

De kleine olifant
In landen waar ze olifanten trainen voor hun zware werk gebruiken ze een hele gemakkelijke en effectieve methode om ervoor te zorgen dat de olifant niet wegloopt. Als de olifant nog een baby is, binden ze hem vast aan een boom met een touw om zijn poot. Hij probeert een aantal keer om te ontsnappen, maar leert al snel dat hij niet weg kan. Zijn lichaam en zijn geest raken gewend aan het touw om zijn poot.
De olifant groeit en wordt groter en groter. Ze binden hem nog steeds vast aan de boom. Omdat de olifant gewend is aan het touw om zijn poot, probeert hij al lang niet meer te ontsnappen. Wij weten natuurlijk allemaal dat hij sterk genoeg is om zich los te trekken. Maar de olifant zal dit niet doen, want hij heeft leren geloven dat dat niet kan. Ook al kan het wel… hij gelooft TOCH dat het niet kan.
Het verhaal is bekend, het is zelfs een filmpje op youtube dat ik een tijd geleden zag… van de volwassen olifant die met een touw vastgebonden stond aan een boom vóór een gebouw dat in brand stond. De olifant was bang voor het vuur, maar kon niet vluchten omdat het touwtje hem altijd nog “gevangen” hield.
Er was een man die stond te kijken naar het vuur… hij zag wat er aan de hand was met de olifant, maakte het touwtje los en toen pas kon de olifant hard wegrennen voor het vuur….

Vergeet niet het glas weer neer te zetten
Een psychologe liep rond in een zaal om een les stressmanagement te geven. Ze hief een glas water op en iedereen verwachtte dat ze de "half leeg of half vol" -vraag zou stellen. Met een glimlach op haar gezicht, vroeg ze iets anders: "Hoe zwaar is dit glas water?" De antwoorden liepen uiteen van 150 tot 500 gram.
Ze zei: "Het absolute gewicht doet er niet toe. Hoe zwaar het is hangt af van hoe lang ik het glas vasthoud. Om het een minuut vast te houden is geen probleem. Als ik het een uur vasthoud, krijg ik pijn in mijn arm. Als ik het een hele dag vasthoud, zal mijn arm gevoelloos en verlamd voelen. Het gewicht van het glas verandert niet. Maar hoe langer ik het vasthoud, hoe zwaarder het wordt."
Ze vervolgde: "De stress en zorgen in het leven zijn als dat glas water. Je kunt het hebben om even stress te hebben. Als je langer stress hebt kan het je gaan schaden. En als je een hele dag stress hebt zal je je verlamd voelen en niet meer zijn in staat om iets te doen".
Laat je lasten op tijd weer los en houd je avonden en nachten vrij van stress.
Vergeet niet om het glas weer neer te zetten.

De liturgie voor de eredienst
  vindt u
hier....