» De Gemeente
Gemeenteberichten Gemeenteberichten

IN MEMORIAM

Op dinsdag 8 september is Albert Versteeg overleden op de leeftijd van 90 jaar. Ongeveer drie jaar heeft hij in Rockanje gewoond, aan de Briggemandreef. Albert, geboren te Leeuwarden (Huizum), is op een gegeven moment, vrij snel nadat hij was getrouwd, in Spijkenisse komen wonen, omdat hij werk kon vinden bij de toenmalige ICI in de Botlek. In Spijkenisse is hij lange tijd actief geweest in het kerkenwerk, ondermeer als ouderling kerkrentmeester. Ook hier in Rockanje was hij een meelevend kerklid. Weer of geen weer, wanneer zijn broze gezondheid het toeliet, kwam hij in zijn scootmobiel naar de kerk.

Ja, hij had een broze gezondheid. Hoe vaak heeft hij de afgelopen jaren geen longontsteking gehad? Telkens echter krabbelde hij er weer bovenop. Op zijn verjaardag, 3 september, kreeg hij opnieuw een longontsteking. Ditmaal zou hij er niet meer bovenop komen. Met spoed werd hij een paar dagen later opgenomen in het Ikazia ziekenhuis, waar hij al zo vaak had gelegen. Toen ik hem maandag 7 september ging bezoeken, had ik verwacht een doodzieke man aan te treffen, want de berichten waren uitermate somber. Ik trof echter een zeer heldere en krachtige man aan met wie ik lange tijd heb kunnen spreken over zijn geloof. Juist dat geloof typeerde hem. Albert leefde zijn geloof. Altijd, wanneer ik bij hem op bezoek was, kon ik in alles merken dat het geloof de dragende kracht was onder zijn leven. Het geloof deed hem dankbaar en steeds weer vol verwondering in het leven staan. Ik heb Albert dan ook nooit horen klagen. Hij was een man die uit Gods hand leefde.

In zijn slaapkamer hing een wandspreuk, de tekst die hij en zijn vrouw meekregen, toen zij in 1958 in het huwelijksbootje stapten:

Houdt moed, Ik ben het, weest niet bevreesd!

En hij klom bij hen in het schip

en de wind ging liggen’(Marc.6:50,51a).

Deze tekst heeft hij zijn verdere leven bij zich gedragen. Hij kende, ondanks de reële dreigingen van angst en gevaren, een stilheid in vertrouwen.

Die stilheid kenmerkte ook het laatste gesprek dat ik met hem had.

Mocht hij komen te overlijden, dan zou het goed zijn. Een nog mooier leven zou hem wachten.

Mocht hij er weer bovenop komen, dan zou het ook goed zijn.

Hij gaf zich over in Gods handen.

Die maandagmiddag, 7 september, bleek achteraf gezien een opleving te zijn geweest. Het was bijzonder om mee te maken, zowel voor mij, maar met name ook voor zijn vijf kinderen, schoonkinderen en de kleinkinderen. ’s Avonds ging het hard achteruit met hem. Uiteindelijk is hij rustig ingeslapen en van ons heengegaan.

Voor mij was Albert een markant figuur. Ik ging graag bij hem op bezoek en wij verstonden elkaar. Op maandag 14 september hebben wij definitief afscheid van Albert genomen. In de dankdienst voor zijn leven stond zijn trouwtekst centraal. Dat was zijn wens.

Wij denken in het bijzonder aan zijn vrouw. Het was om haar dat zij destijds vanuit Spijkenisse naar Rockanje zijn gekomen. Zij had zorg nodig, die haar werd geboden op de gesloten afdeling in Stuifakkers. Zij beseft dat Albert er niet meer is, maar dat besef licht even op om daarna weer te verdwijnen. Albert sprak altijd met veel liefde over haar. Uiteraard denken wij ook aan zijn gezin. Dat de herinnering aan vader en opa levend gehouden mag worden, zoals Hanna Lam zo mooi heeft verwoord:

De mensen van voorbij

zij blijven met ons leven.

De mensen van voorbij

ze zijn met ons verweven

in liefde, in verhalen,

die wij zo graag herhalen

in bloemengeuren, in een lied

dat opklinkt uit verdriet.

De mensen van voorbij

zij worden niet vergeten.

De mensen van voorbij

zijn in een ander weten.

Bij God mogen ze wonen

daar waar geen pijn kan komen.

De mensen van voorbij

zijn in het licht, zijn vrij.

Ds. William Quak

Elke  zondag  09.45uur