» Welkom
ds.W.Quak ds.W.Quak

MEDITATIE

GELUKKIG MAAR…

In Jes.40 staat een prachtige tekst over Gods wijsheid die niet te doorgronden valt:
Weet je het niet? Heb je het niet gehoord? Een eeuwig God is de HEER, schepper van de einden der aarde. Hij wordt niet moe, Hij raakt niet uitgeput, zijn inzicht is niet te doorgronden (vs.28).

Inzicht, zo staat er in de bovenstaande Nieuwe Bijbelvertaling. Andere vertalingen spreken over verstand.
Dat zal wel, zo hoor ik iemand zeggen, God heeft een ander verstand dan wij. Wil dat nu echter zeggen dat je er nooit achter kan komen waar je met God aan toe bent? Is het niet geweldig dat God niet te doorgronden valt? Wanneer de profeet Jesaja deze woorden laat klinken, wil hij duidelijk maken dat je van God dingen kan verwachten waar wij met ons verstand nooit op zouden komen.

Neem nu de situatie waarin Jesaja’s woorden klinken. Het volk Israël verkeert in ballingschap. De sfeer onder het volk wordt prachtig weergegeven in Ps.137:
Aan de rivieren van Babel, daar zaten wij treurend en dachten aan Sion. Aan de wilgen op de oever hingen wij onze lieren. Daar durfden onze bewakers te vragen om een lied, daar vroegen onze beulen: ‘Zing voor ons een vrolijk lied uit Sion’.

Hoe zouden wij zingen een lied van de HEER op vreemde grond?’
De ballingschap in Babel wordt beleefd als een uitzichtloze situatie. Zullen ze ooit Jeruzalem nog zien? Komt er nog een nieuwe toekomst voor Jeruzalem, nu de stad in puin ligt? Naar menselijke maatstaven gerekend, ziet het er hopeloos uit. Wat valt er nog van hun God te verwachten? Zijn de goden van Babel niet machtiger gebleken?
Maar dan dat verrassende: Gods inzicht, Zijn verstand, blijkt niet te doorgronden. Als wij geen kant meer uit kunnen, is er een eeuwig God, die de schepper is van de einden der aarde. Hij wordt niet moe, Hij raakt niet uitgeput.

Het is een prachtig hoofdstuk waarin vers 28 staat. U zou dit hoofdstuk eens helemaal moeten lezen. Je raakt onder de indruk van de grootheid van God. Niet voor niets lezen wij een aantal keer: ‘
Met wie wil je Mij vergelijken, zegt de Heilige, aan wie ben Ik gelijk te stellen?’
Het is een bemoedigend hoofdstuk, juist ook in onze tijd. Wij mogen grote verwachtingen hebben van God! Stel je voor dat Zijn verstand wel te doorgronden was, zou dat geen regelrechte ramp betekenen? God is verrassend anders dan wie dan ook. Gelukkig maar!

Ds. William Quak

Diaconi